עורך דין פגיעה בפרטיות

לייעוץ ראשוני התקשרו 

 או השאירו פרטים:

תוכן עניינים

בעידן הדיגיטלי, שבו המידע נגיש בקלות והתקשורת היא מיידית, זכותם של יחידים לפרטיות נתונה תחת איום תמידי. לאור מצב זה, גדל הצורך במומחים משפטיים המתמחים בהגנה על הזכות לפרטיות.

פגיעה בפרטיות יכולה להתרחש בצורות שונות כגון מעקבים, פרצות מידע, בריונות ברשת ופלישות למרחב אישי. כאשר מתרחשת פגיעה בפרטיות, לאנשים יש את הזכות לנקוט בצעדים משפטיים כנגד הגורם שהביא לפגיעה זו.

במאמר זה נפרט אודות התנאים להגשת תביעה לפגיעה בפרטיות, במבחנים השונים המשמשים להערכת פגיעה בפרטיות ובאפשרויות המשפטיות העומדות בפני אנשים שפרטיותם נפגעה. 

מידע זה יסייע למי שרוצה ללמוד עוד על הזכות לפרטיות ועל הכלים המשפטיים העומדים להגנת על זכות זו.

מהם התנאים להגשת תביעה בגין פגיעה בפרטיות?

כאשר פרטיותו של אדם נפגעת, הגשת תביעה יכולה לספק פיצוי על הנזק שנגרם ללא הוכחת נזק ככל שהוכחה הפגיעה . הדבר כרוך בבקשת סיוע מעורך דין המתמחה בהגנת הפרטיות .

חשוב להיפגש עם עורך דין הגנת פרטיות  באופן אישי כדי לדון בנסיבות הספציפיות של כל מקרה ומקרה, רק לאחר בחינה מעמיקה של הראיות יכול עורך דין לתת חוו"ד מושכלת בנוגע לסיכויי התביעה להצליח.

לפגישה עם עורך הדין חשוב להביא את כל הראיות והמסמכים הרלוונטיים , שכן צירופם או היעדרם יכולים להשפיע רבות על הצלחת התביעה. בנוסף,ישנם תנאים מסוימים כדי להקים עילה לתביעה בשל פגיעה בפרטיות. 
המבחן הראשון – האם התרחשה פגיעה בפרטיות?

במסגרת שלב זה, ייקבע האם נפגעה פרטיותו של התובע. פגיעה בפרטיות עשויה להתרחש במספר דרכים שונות, כמו חשיפה לא מורשית של מידע פרטי. לדוגמה, פרסום פרטים אישיים כגון כתובת, מס' טלפון או תאריך לידה של אדם ללא הסכמתו עשוי להיחשב לפגיעה בפרטיות.

פגיעה בפרטיות עשויה להתקיים גם כשאדם מצותת או מצלם אדם אחר ללא הסכמתו באזור פרטי כגון ביתו. הדלפת מידע פרטי על ידי עיתונאים, עובדי ממשלה או חברות עלולה אף היא להוות פגיעה בפרטיות ולהצדיק תביעה משפטית  משפטיות. דוגמה נוספת לפגיעה בפרטיות היא שיתוף סרטונים או תמונות פרטיים ללא הסכמתו של האדם, במיוחד אלה שצולמו בבית פרטי או במקומות שאינם ציבוריים. הדבר עלול לפגוע במוניטין המצולמים ואף להוות פגיעה בזכותם לפרטיות. יחד עם זאת, חשוב לבחון את נסיבותיו של כל מקרה לגופו על מנת לקבוע אם התרחשה פגיעה בפרטיות.

סעיף 2 בחוק הגנת הפרטיות, התשמ"א – 1981 (להלן: חוק הגנת הפרטיות) קובע ב- 11 סעיפים קטנים את הפגיעה בפרטיות:

(1) 

בילוש או התחקות אחרי אדם, העלולים להטרידו, או הטרדה אחרת;

(2) 

האזנה האסורה על פי חוק;

(3) 

צילום אדם כשהוא ברשות היחיד;

(4) 

פרסום תצלומו של אדם ברבים בנסיבות שבהן עלול הפרסום להשפילו או לבזותו;

(4א) 

פרסום תצלומו של נפגע ברבים שצולם בזמן הפגיעה או סמוך לאחריה באופן שניתן לזהותו ובנסיבות שבהן עלול הפרסום להביאו במבוכה, למעט פרסום תצלום בלא השהיות בין רגע הצילום לרגע השידור בפועל שאינו חורג מהסביר באותן נסיבות; לעניין זה, "נפגע" – מי שסבל מפגיעה גופנית או נפשית עקב אירוע פתאומי ושפגיעתו ניכרת לעין;

(5) 

העתקת תוכן של מכתב או כתב אחר שלא נועד לפרסום, או שימוש בתכנו, בלי רשות מאת הנמען או הכותב, והכל אם אין הכתב בעל ערך היסטורי ולא עברו חמש עשרה שנים ממועד כתיבתו; לענין זה, "כתב" – לרבות מסר אלקטרוני כהגדרתו בחוק חתימה אלקטרונית, התשס"א-2001;

(6) 

שימוש בשם אדם, בכינויו, בתמונתו או בקולו, לשם ריווח;

(7) 

הפרה של חובת סודיות שנקבעה בדין לגבי עניניו הפרטיים של אדם;

(8) 

הפרה של חובת סודיות לגבי עניניו הפרטיים של אדם, שנקבעה בהסכם מפורש או משתמע;

(9) 

שימוש בידיעה על עניניו הפרטיים של אדם או מסירתה לאחר, שלא למטרה שלשמה נמסרה;

(10) 

פרסומו או מסירתו של דבר שהושג בדרך פגיעה בפרטיות לפי פסקאות (1) עד (7) או (9);

(11) 

פרסומו של ענין הנוגע לצנעת חייו האישיים של אדם, לרבות עברו המיני, או למצב בריאותו, או להתנהגותו ברשות היחיד

 

עורך דין פגיעה בפרטיות - עורך דין יעקב עוז

המבחן השני – האם הפגיעה בפרטיות מותרת ?

חוק הגנת הפרטיות מונה מספר מקרים אשר בהם ישנו היתר למסירת  אינפורמציה אישית מבלי שהדבר יהווה פגיעה בפרטיותו של אדם. על מקרים אלה ניתן למנות:

  1. הסכמה מצד המעורבים – כאשר אדם נתן את  הסכמתו המפורשת למסירת המידע לגוף או לאדם מסויים  עבור מטרה מסויימת.

    לדוגמא: במידה שראובן העביר את פרטיו האישיים לחברה מסוימת לצורך קבלת שירות או הרשמה לרשימות תפוצה, הסכמתו עשויה להוות הוכחה לכך שפרטיותו לא נפגעה, כל עוד השימוש במידע הינו בהתאם למטרה שלשמה הוא נמסר

  2. מסירת מידע למטרות משפטיות – בנסיבות מסוימות, ישנו היתר למסור מידע אישי לצרכים משפטיים, לדוגמא : במקרים של חקירה משטרתית, תביעה משפטית, הגנה על זכויותיהם של צדדים שלישיים וכן הלאה
  3. ביצוע הוראות מטעם רשויות – במצבים שבהם גופים מנהליים דורשים קבלת מידע אישי לצורך ביצוע הוראות חקיקה, ישנו היתר למסור מידע על פי החוק, כך בסעיף 11 בחוק הגנת הפרטיות
  4. מסירת מידע למטרה רפואית – ישנם מקרים בהם רשויות רפואיות רשאיות למסור מידע אישי  לצרכים של מחקר רפואי, טיפול רפואי או מטרות אחרות הקשורות לשירותי הבריאות. על פי רוב, מסירת המידע תיעשה בכפוף הסכמת כלל המעורבים, או במקרים שבהם נשקפת סכנת חיים

ראוי להדגיש כי בכלל המקרים שתוארו לעיל, על מוסר המידע לוודא כי השימוש בו לא חורג מן המטרות המותרות  להן הסכים. לפי החוק ולפי הגדרת המטרה. 

פגיעה בפרטיות עבירה פלילית או עוולה נזיקית ?

על פי הדין הישראלי, ישנם שני מסלולים שאליהם יכול לפנות קורבן לפגיעה בפרטיות – המסלול הפלילי והמסלול האזרחי.

המסלול הפלילי

פגיעה בפרטיות הינה עבירה פלילית שמוגשת על ידי נפגע העבירה באמצעות כתב אישום שהוגש לאחר חקירת משטרה או רשות מוסמכת אחרת או באמצעות קובלנה, כלומר, הנפגע מחליט אם להעמיד את העבריין לדין או לא, כך שהוא נחשב לתובע במשפט. זאת בשונה מהליך פלילי טיפוסי, שבו המשטרה או הפרקליטות מייצגות את המדינה בהעמדה לדין של הנאשם.

בנסיבות מסויימות בהן הורשע אדם בגין פגיעה בפרטיות, רשאי בית המשפט לחחיבו לשלם לנפגע פיצוי שלא יעלה על 50,000 ש"ח בלא הוכחת נזק.

עם זאת, העמדה לדין בתיק פגיעה בפרטיות עלולה להיות קשה בשל נטל ההוכחה הגבוה הנדרש להרשעת הנאשם, מעבר לכל ספק סביר. הדבר עלול להקשות על התובע להגיע לתוצאה של הרשעה במצבים מסוימים, שכן עליו להציג ראיות משכנעות להוכחת אשמת הנאשם. במקרים  כגון אלה חשוב להתייעץ עם עורך דין מנוסה בדיני הגנת הפרטיות כדי לקבוע את דרך הפעולה הטובה ביותר.

בנוסף, עורך דין פרטיות עשוי לסייע בניהול משא ומתן עם התביעה, ואף יחתור במידת הצורך להגעה להסדר טיעון שיבטיח צדק לנפגע. לסיכום, פנייה לעורך דין פגיעה בפרטיות תבטיח כי התיק יטופל בצורה היעילה ביותר ויסתיים בתוצאה הטובה ביותר עבור הנפגע.

המסלול האזרחי

כאשר מדובר בניהול תיק אזרחי בגין פגיעה בפרטיות, קיימות אפשרויות שונות. אפשרות אחת היא לבחור במסלול המחייב הוכחת נזק, בעוד שניתן לבחור אף במסלול אחר שאינו מצריך הוכחת נזק.

הפיצויים הנזיקייים בשל פגיעה בפרטיות, בלא הוכחת נזק עשויים להגיע לסך של עד 50,000 ש"ח וככל שהפגיעה בוצעה בכוונה  רשאי בית המשפט להכפיל את הסכום לסך של עד 100,000 ש"ח.

אף על פי כן, במידה והתובע יבחר במסלול המחייב הוכחת נזק, סכום הפיצוי עשוי להיות גבוה יותר, בתביעה נזיקית בגין  פגיעה בפרטיות כמו בכל משפט אזרחי נטל ההוכחה הינו על התובע. 

החשיבות בפנייה לעורך דין מנוסה בהגשת תובענות בגין הגנת הפרטיות 

כיום שפע המידע האישי הזמין ברשת האינטרנט וההתפתחות הטכנולוגיות האחרונות חסרות התקדים, עלולות לחשוף כל אחד ואחת  מאיתנו לפגיעה פרטיות ולגרימת נזק חסר תקדים.

משרד עו"ד יעקב עוז ילווה אתכם בכל התהליך מתחילתו ועד לסופו ובין היתר יספק לכם :

  1. ייעוץ משפטי מקצועי: עורך דין יעקב עוז יעריך את המצב המשפטי וייעץ על הדרך הטובה ביותר להתמודד עם הפגיעה בפרטיות שעברתם.
  2. ניסיון בדיני הפרטיות: עו"ד יעקב עוז עם ניסיון של 25 שנים בייצוג בבתי המשפט בנושאי הפרטיות השונים , יעריך עד כמה הסיכויים להצליח בתביעה ולייעץ בנוגע לגובה הפיצויים הרלוונטי.
  3. ניסיון בניהול התיק בבית המשפט :עו"ד יעקב עוז עם ניסיון של מעל 25 שנים  וייצוג של מאות מקרי פגיעה בפרטיות.
  4. עריכת משא ומתן להסדרי טיעון : במקרים מסוימים, עו"ד יעקב עוז לסייע בהשגת הסדרי טיעון עם התביעה עבור הנאשם המיוצג על ידו

לסיכום

בסופו של יום, חשוב לזכור שהפרטיות היא זכות בסיסית של כל אזרח, ושהגנה על הפרטיות היא חשובה יותר מאי פעם בעידן הדיגיטלי הנוכחי וההתפתחויות הטכנולוגיות האחרונות .

כדי להבין את המגבלות של מסירת אינפורמציה, חשוב לפנות לעורך דין סייבר הבקיא בסעיפי חוק הגנת הפרטיות. פנייה לעורך דין מנוסה תסייע לכם לוודא כי המידע נמסר בצורה אופטימלית ועל פי הוראות החוק.

במידה ופרטיותכם נפגעה  צוות המשרד ובראשו המייסד עו"ד יעקב עוז יעמדו לרשותכם בבירור הסוגיות והצרכים המשפטיים הנחוצים לכם, לייעוץ ראשוני השאירו פרטים בטופס צור קשר, או התקשרו 072-3222-770

שיתוף המאמר:

לייעוץ ראשוני התקשרו


072-3222-770

 או מלאו פרטים

האם החוק חל עליך?

מהי רמת האבטחה שלך? ענה על השאלות ונשיב לך:

"מידע רגיש" - נתונים על אישיותו של אדם, צנעת אישותו, מצב בריאותו, מצבו הכלכלי, דעותיו ואמונתו; הערה: ככל שיידרשו פרטים נוספים אנו נפנה אליכם לצורך השלמתם
לייעוץ ראשוני השאירו פרטים או
התקשרו
072-3222-770
או השאירו פרטים:

באתר זה נעשה שימוש בקבצי cookies. המשך גלישתך באתר מהווה הסכמה לתנאי השימוש והפרטיות באתר.

דילוג לתוכן